Gastroezofagálny reflux
Gastroezofagálny reflux (reflux, pyróza, pálenie žáhy) postihuje väčšinu tehotných žien, pričom u mnohých z nich sa príznaky objavujú prakticky na dennej báze.
Reflux je definovaný ako spontánna pasáž žalúdkového obsahu do pažeráka a do určitého limitu je považovaný za normálny. Za patologický je reflux považovaný, ak množstvo žalúdočných štiav, ktoré sa dostane do pažeráka, presiahne normálny limit a začne spôsobovať príznaky.
Medzi najčastejšie príznaky refluxu patria bolesť alebo pálenie za hrudnou kosťou, návrat potravy a žalúdočných štiav do krku (horko kyslá chuť v ústach), pocit na zvracanie, chrapot, časté odgrgávanie, pocit plnosti žalúdka a nevoľnosť.
Najčastejšími spúšťačmi refluxu sú vo všeobecnosti nesprávne stravovanie, iné ochorenie (vrátane infekcie Helicobacter pylori), nadmerný stres alebo užívanie niektorých liekov. Medzi potraviny, ktoré najčastejšie spúšťajú reflux patria ťažké pokrmy (tučné alebo vyprážané jedlá), koreniny, rajčiny, cesnak, cibuľa, citrusové plody, káva, alkohol (predovšetkým biele víno) a čokoláda.
Osobitným spúšťačom refluxu je tehotenstvo samotné, ktoré je pripisované hormonálnym zmenám počas gravidity (hlavne na konci prvého trimestra) a vo vyšších štádiách aj rastom plodu, ktorý vyvíja tlak na okolité orgány.
Obrázok 1: Mechanizmus vzniku gastroezofágového refluxu. (zdroj: gemhospitals.com)
Pyróza (tzv. pálenie záhy) je charakterizovaná ako pálivý, intenzívny pocit za hrudnou kosťou, často s propagáciou kraniálne. Pyróza býva niekedy pacientmi označovaná ako „prekyslenie“ žalúdka, avšak v prípade GERD nie je rozhodujúce, či obsah žalúdka prenikajúci späť do pažeráka má alebo nemá kyslú reakciu.
Gastroezofágová refluxná choroba (GERD) je choroba vyvolaná patologickým gastroezofágovým refluxom, pričom reflux je definovaný ako spontánna pasáž žalúdkového obsahu do pažeráka. Reflux je považovaný za patologický, ak množstvo žalúdočných štiav, ktoré sa dostane do pažeráka, presiahne normálny limit a začne spôsobovať symptómy s alebo bez sprievodného poškodenia sliznice pažeráka (ezofagitída).
Príčina vzniku GERD nie je dodnes jednoznačne objasnená. Najvýznamnejším etiopatogenetickým činiteľom u GERD sú prechodné relaxácie dolného pažerákového zvierača (LOS). Tento zvierač umožňuje prestup potravy do žalúdka a zároveň predstavuje aj antirefluxný mechanizmus.
Určité jedlá, kofeín, alkohol, lieky alebo hormóny, môžu znížiť tlak LOS. Iné činitele prispievajúce ku vzniku GERD sú obezita, tehotnosť, konzum „veľkoobjemovej“ stravy a fajčenie. Dominantný mechanizmus zodpovedný za produkciu symptómov u GERD však ostáva kontakt sliznice pažeráka s kyselinou a pepsínom.
Obrázok 2: Klasifikácia refluxnej ezofagitídy. (zdroj: solen.sk)
Z neliekovej liečby je vhodná úprava životosprávy. Preferuje sa konzumácia menších porcií jedla (pomôcť môže aj zapíjanie čistou vodou), konzumovať potravu viackrát denne, nejesť neskôr večer a v noci, obmedzenie dráždivej potravy a piť dostatok tekutín (predovšetkým čistú neperlivú vodu).
U najmenších detí sa odporúča zahusťovanie stravy (ryžový odvar, náhradná mliečna výživa s antirefluxnou prísadou, antirefluxné prímesy k mliečnej výžive). Pri spánku je vhodná zvýšená poloha hornej časti tela v pozícii na chrbte (u detí nad 1 rok v polohe na ľavom boku s miernym vyvýšením hlavičky), polohovanie dieťaťa pri dojčení (prípadne kŕmení), počas spánku, resp. v detskej sedačke.
Neutralizujúce antacidá sú látky na báze alginátov, ktoré reagujú so žalúdočnou kyselinou a vytvárajú tak v žalúdku vrstvu gélu s takmer neutrálnym pH. Takáto zátka pláva na povrchu obsahu
žalúdka a účinne bráni refluxu.
Obrázok 3: Mechanizmus pôsobenia alginátov pri refluxe. (zdroj: europepmc.org)
Alginátové preparáty sa u detí používajú výhradne iba pri jednotlivých epizódach jednorazovo tak, že sa podajú približne 5-10 minút po dojčení alebo kŕmení.
Náhradná mliečna výživa s antirefluxnou prísadou
Náhradná mliečna výživa sa používa ako náhrada alebo doplnok k bežnému dojčeniu, resp. ako doplnok stravy u detí do 3 rokov života. Náhradná mliečna výživa môže byť doplnená o tzv. antirefluxnú prísadu, ktorá má za účel obmedziť alebo eliminovať výskyt refluxu u malých detí.
Mliečne formuly, ktoré sa označujú AR (anti-reflux), obsahujú zahusťovadlo (škrob, karobovú múčku). V roku 2002 bolo publikované stanovisko Komisie pre výživu ESPHGAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition). V ňom sa uvádza, že na základe dostupných informácií nie je možné jednoznačne súhlasiť s používaním antirefluxných mliečnych formúl u detí, ktoré trpia fyziologickým refluxom.
Obrázok 4: Náhradné mliečne výživy s antirefluxnou prísadou znižujú objem pažerákového návratu a frekvenciu výskytu reluxu u detí o viac ako 50 % pri oboch ukazovateľoch. (zdroj: meadjohnson.com)
Antirefluxné mliečne náhrady s obsahom karobovej múčky spôsobujú u dojčiat rôsolovité riedke stolice. Niektoré štúdie so zahusťovadlami ukázali, že guarová guma, polysacharidy zo sóje znižovali absorpciu tukov a cukrov, kalcia, zinku a železa.
Doplnková liečba (zdravotnícke pomôcky a pod.)
Antirefluxné dojčenské fľaše
Antirefluxný fľaškový systém zabezpečuje dieťatku kontrolovaný prietok materského mlieka alebo náhradnej mliečnej výživy bez podtlaku.
Antirefluxný fľaškový systém redukuje výskyt koliky, grganie, vracanie a nadúvanie, vďaka zníženému negatívnemu tlaku a nižšiemu vzniku vzduchových bublín.
Obrázok 5: Schéma konštrukcie antirefluxných detských fliaš. (zdroj: wholovesbabies.com)
Závity na antirefluxnom fľaškovom systéme obvykle bývajú kompatibilné s bežnými odsávačkami mlieka.