Ďalšie príspevky

Liečba anémie sa líši v závislosti od typu a príčiny

Liečivé rastliny používané na zosilnenie vylučovania moču s obsahom flavonoidov III.

Úloha farmaceuta v manažmente systémového lupus erythematosus

Efektívna liečba astmy

Ďalšie príspevky

Rosacea, ľudovo ružovka, patrí medzi chronické zápalové kožné ochorenia. Prejavuje sa štípaním, pálením, začervenaním čela, nosa, brady a líc. Pleť je citlivejšia na podráždenie. Začervenanie môže byť spočiatku len po kontakte so spúšťacím faktorom (po slnení, alkohole, teplom nápoji). Keďže rozsah a pôvod rosacey sa u pacientov môže líšiť, terapia by mala byť individuálna.

Spúšťacie faktory

Rosacea postihuje viac ženy ako mužov. Ak však postihne muža, priebeh býva väčšinou horší. Trápi hlavne starších pacientov. Na jej pôvode sa podieľajú genetické faktory, faktory vonkajšieho prostredia (UV žiarenie, striedanie teplôt, cigaretový dym, smog), hormonálne zmeny, stres, kozmetika, niektoré lieky, alkohol, mechanický tlak a ďalšie. 

Klinické prejavy

Rosacea je kožné ochorenie, ktoré je obvykle spojené s hypersenzitivitou. Pacient pociťuje pálenie a štípanie pokožky. Ťažšie formy sú spojené s tvorbou hrčiek, vredov, zápalu, objavuje sa rhinophyma (nález na nose). Môžu byť postihnuté dokonca aj oči, ktoré pália, režú a sú citlivejšie na svetlo. Na rozdiel od akné, je pri rosacei pleť suchšia a vriedky po sebe nezanechávajú jazvy.  

Prevencia

Pokiaľ je to možné, v rámci prevencie je dôležité vyhýbať sa spúšťacím faktorom, dbať na správnu ochranu pokožky pred UV žiarením a nenamáhať pokožku mechanicky (opatrne voliť peeling a kyseliny).

Kľúčový je aj správny výber dermokozmetiky. Tá by mala byť bez alkoholu a dráždivých látok. Ideálne je voliť kozmetiku na citlivú pokožku alebo kozmetiku priamo určenú na rosaceu. Jej úlohou by mala byť obnova kožnej bariéry a zmiernenie podráždenia.

Terapia

Terapia je individuálna a žiaľ nevedie k úplnému vyliečeniu pacienta, no výrazne zvyšuje kvalitu života. Používa sa lokálna aj celková liečba, v závislosti od prejavov.

  • lokálna:

ivermektín 1% krém, metronidazol, antibiotiká (erytromycín), kyselina azelaová, benzoylperoxid, IVLP s obsahom síry a ichtamolu, retinoidy

  • celková:

tetracyklínové antibiotiká, metronidazol, makrolidy, izotretionín

V rámci korekcie začervenania a rozšírených cievok sa dá uplatniť laser a pulzné intenzívne svetlo. Zväčšený nos je možné ošetriť laserom alebo chirurgicky.

PharmDr. Patrícia Čečková

Kľúčové slová / , ,

Nenechaj si ujsť najnovšiu limitku

Jej posolstvom je vyjadriť osobnosť farmaceuta ako odborníka a poskytnúť mu kvalitné oblečenie do lekárne alebo na voľný čas, v ktorom sa bude cítiť pohodlne.

Stiahni si mobilnú appku

Novinky a edukatívny obsah pre farmaceutov vždy poruke.