Telesná hmotnosť, nadváha a obezita
Telesná hmotnosť sa vyjadruje v kilogramoch. Táto hodnota však nie je v absolútnom meradle smerodajná. Častejšie sa vyjadruje prostredníctvom hodnoty BMI – počítaný ako podiel telesnej hmotnosti v kilogramoch a druhej mocniny telesnej výšky v metroch (udáva sa v jednotkách kg.m-2). Za normálnu sa považuje hodnota v intervale 18,5 až 24,9 kg.m-2. U dospelých (vek nad 18 rokov) je obezita definovaná BMI ≥ 30,0 kg.m-2 a nadváha (tiež nazývaná pre-obezita) BMI 25,0 až 29,9 kg.m-2.
U osôb, u ktorých nie je možné uplatniť ani BMI sa telesná hmotnosť posudzuje nepriamo, a to buď pomocou obvodu pása (normálna hodnota u mužov je do 95 cm, u žien do 80 cm) alebo pomocou pomeru hmotnosti svalstva oproti tuku, resp. viscerálnemu tuku.
Obrázok 1: Klasifikácia telesnej hmotnosti podľa výpočtu BMI. (zdroj: soundhealthcrusaders.com)
V súčasnosti je v bežných podmienkach vhodnejšie siahnuť po výpočte tzv. ABSI (A Body Shape Index), ktorý v porovnaní s BMI viac zohľadňuje pri posudzovaní hmotnosti aj tvar tela a objektívnejšie predpovedá zdravotné riziká nadváhy a obezity.
Manažment a liečba obezity má širšie ciele ako len zníženie telesnej hmotnosti a zahrňuje tiež zníženie rizika a zlepšenie zdravotného stavu. Toto možno docieliť miernym znížením telesnej hmotnosti, zlepšením nutričného obsahu stravy a miernym zvýšením telesnej aktivity a trénovanosti.
U niektorých pacientov, najmä tých s telesnou nadváhou (t. j. pre-obezitou), primeraným cieľom môže byť skôr prevencia priberania na telesnej hmotnosti, ako snaha o samotné zníženie telesnej hmotnosti.
Obrázok 2: Výpočet ABSI zahŕňa obvod pása (WC), BMI a telesnú výšku. ABSI nad uvedenou hodnotou predstavuje vyššie kardiovaskulárne riziko, ABSI pod uvedenou hodnotou znamená nižšie kardiovaskulárne riziko. (zdroj: bodymassindex.sk)
Dosahovanie alebo udržiavanie normálnej telesnej hmotnosti spočíva predovšetkým v nastavení a dodržiavaní základných režimových opatrení. Sem patrí predovšetkým:
- správne a vyvážené stravovanie,
- primeraný pitný režim,
- dostatok vhodných pohybových aktivít,
- správny spánkový režim,
- dostatok oddychu a primeraná psychohygiena.
Diétne rady majú podporovať zdravé stravovanie a zdôrazňovať potrebu zvýšenia konzumácie obilnín, cereálií a vlákniny, zeleniny a ovocia, nahrádzať plnotučné a vysokotučné potraviny nízkotučnými výrobkami a mäsom. Primeraný diétny režim možno dosiahnuť mnohými postupmi. Všeobecné odporúčania sú:
- znížiť energetický obsah jedál a tekutín,
- jesť štyri až päť jedál denne,
- vyhýbať sa konzumácii medzi jedlami,
- vyhýbať sa chvatným raňajkám a jedlám v nočných hodinách,
- viesť pacienta k zníženiu počtu epizód straty kontroly nad jedlom resp. chvatného nadmerného príjmu potravy.
Obrázok 3: Zníženie telesnej hmotnosti je viacfaktorový dlhodobý proces. (zdroj: universityhealthnews.com)
V prípade zavedenia a udržiavania režimových opatrení vo vyššie uvedenom rozsahu je možné odporúčať aj niektoré konkrétne typy doplnkovej suplementácie.
Aj keď poruchy lipidového spektra sú častou vzájomnou komorbiditou pri obezite a napriek tomu, že mnohé režimové opatrenia pri liečbe obezity a dyslipidémií sú totožné alebo veľmi podobné, nie je možné stotožňovať suplementáciu zameranú na dosiahnutie alebo udržiavanie normálnych hladín tukov a cholesterolu za postup, ktorý by sám o sebe viedol ku zníženiu telesnej hmotnosti.
Obrázok 4: Závislosť medzi prijatou dávkou magnézia a mierou vstrebávania a biologická dostupnosť jednotlivých foriem magnézia. (zdroj: skp-casopis.sk)
V rámci podpory zníženia telesnej hmotnosti, ako aj podpory udržiavania normálnej telesnej hmotnosti sa odporúča zabezpečiť bežnú dennú suplementáciu magnézia.
Optimálna je suplementácia v nižších dávkach (2 až 4x denne) a v dobre vstrebateľných formách (organicky viazané magnézium).
Vitamín D (substitúcia)
Ľudia trpiaci obezitou majú zvýšený deficit vitamínu D, a to v dôsledku zníženého vstrebávania a zhoršenej utilizácie v tele.
Spolupôsobiacim faktorom vedúcim k nižším hodnotám vitamínu D v organizme je obdobie od októbra do marca, kedy je nižšia intenzita slnečného žiarenia.
Ani za bežných podmienok u osôb s normálnou telesnou hmotnosťou nie je možné zabezpečiť dostatočný prísun vitamínu D potravou. U osôb s obezitou, prípadne s nadváhou sa odporúča zabezpečiť bežnú dennú suplementáciu vitamínu D v perorálnych formách.
Proteíny (substitúcia)
Pre udržiavanie a dosahovanie normálnej telesnej hmotnosti sa odporúča zvýšiť pomer svalovej hmoty oproti tukovému tkanivu. Týmto spôsobom bude akákoľvek vykonávaná fyzická aktivita viesť ku zvýšenému spaľovaniu kalórií.
Obrázok 5: Dostatočný prísun proteínov dokáže redukovať nadmernú túžbu po konzumácii jedla, resp. sklony ku konzumácii potravy neskoro v noci. (zdroj: healthline.com)
Základom pre podporu nárastu svalovej hmoty je pravidelný silový tréning primeraný veku a schopnostiam danej osoby. Zároveň je pre nárast svalovej hmoty vhodné dbať na dostatočný prísun bielkovín v strave, alebo v podobe suplementov.
Nedostatok proteínov v potrave vedie k nedostatočnému udržiavaniu a nárastu svalovej hmoty, čím výrazne klesá priemerný denný výdaj energie (kalórií) s rizikom nárastu telesnej hmotnosti.
V prípade nedostatočného obsahu bielkovín v bežnej strave je možné použiť proteínové suplementy bez obsahu umelých sladidiel alebo príchutí a farbív. Konzumácia sa odporúča po každom silovom cvičení, prípadne ako doplnok k bežnej potrave.
Rozpustná vláknina (substitúcia)
Energeticky najbohatšími zložkami potravy sú tuky. Nadmerný prísun tukov vedie k ich ukladaniu vo forme zásob do tukových tkanív. Zároveň sa tuk môže koncentrovať aj v okolí vnútorných orgánov (tzv. viscerálny tuk), čo predstavuje viaceré zdravotné riziká.
Zníženie vstrebávania tukov pri nadmernom príjme spolu s ich regulovaným prísunom je jednou z možností, ako optimalizovať pomer prijatej a vydanej energie (kalórii) pri dosahovaní optimálnej telesnej hmotnosti.
Obrázok 6: Zvýšenie konzumácie rozpustnej vlákniny na dennej báze vedie pri dodržaní ostatných režimových opatrení ku zníženiu telesnej hmotnosti. (zdroj: barndadnutrition.com)
Vláknina viažuca tuk (rozpustná vláknina) znižuje mieru jeho vstrebávania po prijatí potravy s vyšším podielom tukov. Pre správny účinok je nutný dostatočný prísun tekutín.
V prípade potreby sa odporúča zabezpečiť a doplniť stravu o rozpustnú vlákninu prednostne tesne po jedle so zvýšeným podielom tukov, prípadne na každodenné podávanie.
L-karnitín a vitamíny B6, B9 a B12 (substitúcia)
Cvičenie (predovšetkým kontrolovaný silový tréning, prípadne aeróbny tréning) ako forma pravidelnej fyzickej aktivity je spolu s dietetickými opatreniami najdôležitejším režimovým opatrením pri dosahovaní normálnej telesnej hmotnosti.
V priebehu cvičenia je možné zvoliť suplementáciu telu vlastných látok, ktoré sú pre normálne fungovanie energetického metabolizmu nevyhnutné. Zároveň je možné voľbou vhodných suplementov predchádzať stavom únavy a vyčerpania.
Obrázok 7: Benefity konzumácie L-karnitínu pri podpore fyzickej aktivity pri dosahovaní a udržiavaní normálnej telesnej hmotnosti. (zdroj: thaibestsellers.com)
Pre všetky pohybové aktivity platí, že by mali byť vykonávané pravidelne (aspoň 3x do týždňa) v dostatočnom časovom rozsahu, mali by byť primerané veku a zdravotnému stavu danej osoby a mali by prebiehať (predovšetkým v začiatkoch) pod dohľadom odborníka.
L-karnitín je telu vlastná látka, ktorá zabezpečuje transport mastných kyselín cez membránu pri ich štiepení v procese získavania energie. L-karnitín napomáha spaľovaniu tukov iba v prípade vykonávania potrebnej fyzickej aktivity (cvičenia).
Odporúča sa zabezpečiť bežnú dennú suplementáciu L-karnitínu približne 2-3 hodiny pred cvičením (neodporúča sa konzumácia pred spaním).
Vitamíny B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamín) prispievajú k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. Zároveň všetky uvedené vitamíny prispievajú k zníženiu vyčerpania a únavy.
Obrázok 8: Antihomocyseteínové pôsobenie vitamínov B6, B9 a B12. (zdroj: elenaconde.com)
Vitamín B6 taktiež prispieva k normálne látkovej premene bielkovín a glykogénu a podporuje normálne odbúravanie homocysteínu.